Melanoma
30 Apr

Aktuālie jautājumi par melanomu

Lai pievērstu uzmanību melanomas bīstamībai, informētu par agrīnas diagnostikas nozīmi un aktualitātēm melanomas ārstēšanā, semināra galvenie lektori bija Latvijā atzīti eksperti ādas vēža diagnosticēšanas un ārstēšanas jomā.  

Semināra ierakstu noskaties šeit!

Semināra lektori:

  • Dr. med. Simona Doniņa, Rīgas Stradiņa universitātes asoc. prof., onkoloģe, ķīmijterapeite un imunoloģe Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā
  • Raimonds Karls, dermatologs, venerologs SIA “Derma Clinic Riga”, Latvijas Universitātes rezidentūras programmas “Dermatoveneroloģija” direktors
  • Mg. biol. Olga Valciņa, Melanomas pacientu atbalsta biedrības “Soli priekšā melanomai” vadītāja
  • Sondra Zaļupe, Melanomas pacientu atbalsta biedrības “Soli priekšā melanomai”  mārketinga projektu koordinatore

Raimonda Karla tēma seminārā – par savlaicīgas diagnostikas nozīmi. Dr. med. Simonas Doniņas tēma – par melanomas ārstēšanas iespējām. Bet biedrības ”Soli priekšā melanomai” dibinātāju ziņā jautājumi par melanomas aktualitāti sabiedrībā un melanomas pacientu pieredzi saskarsmē ar veselības aprūpes un skaistumkopšanas speciālistiem.

Melanomas pacientu atbalsta biedrība “Soli priekšā melanomai” vēlas panākt svarīgāko – palielināt katra melanomas pacienta izredzes uz kvalitatīvu dzīvi!

Melanoma dod zīmes

Raimonds Karls dermatologs, venerologs SIA “Derma Clinic Riga”, Latvijas Universitātes rezidentūras programmas “Dermatoveneroloģija” direktors: “Lielākajai daļai pacientu ar ādas vēzi ir bijusi kaut viena epizode, kad cilvēks vērsies pie ārsta vai cita ar ķermeņa aprūpi saistīta speciālista, kurš redzējis, bet nav atpazinis aizdomīgo ādas veidojumu. Melanoma dod zīmes un šīs zīmes mums visiem jāiemācās saskatīt.

Minēšu vienu no  pozitīvajiem piemēriem. Meks Hortons ir jauns sportists, kurš 2012. gadā kļuva par olimpisko čempionu. Medijos fotogrāfijās bieži redzams viņa ķermenis. Viens no viņa faniem aizrakstīja Hortonam: “Es pamanīju, ka Tavs ādas veidojums uz krūšu kurvja ir mainījies. Tev ir vērts doties pie ārsta un paskatīties, kas notiek.” Un tā tiešām izrādījās melanoma.

Āda ir lielākais cilvēka orgāns – aptuveni divi kvadrātmetri. Jebkurā ādas  kvadrātmilimetrā dzīves laikā var parādīties melanoma. Lielāka varbūtība melanomas attīstībai ir ķermeņa vietās, kur dzīves laikā bijuši saules apdegumi, kā arī vietās, kuras ilgstoši pakļautas saules stariem. Jo mazāk ādai ticis saules staru, jo mazāka varbūtība, ka attīstīsies audzējs. Diemžēl arī vietās, kur saule nav iespīdējusi nekad, melanomas attīstības risks nav nulle. Dažādās ķermeņa daļās ādas uzbūves dēļ ir vērojamas atšķirīgas melanomas pazīmes.

Melanoma ir ļaundabīgs audzējs, kas veidojas no pigmentu sintezējošām šūnām, kad šajās šūnās notiek kādas izmaiņas. Diemžēl melanoma var būt gan pigmentēta, gan nepigmentēta – tas atkarīgs no mutācijām, kādas notikušas šajā šūnā – melanocītā. Arī agresivitāte audzējam var būt atšķirīga – ir melnomas, kas lēni aug gadiem ilgi, bet ir tādas klīniskās formas, kad audzējs izdara savu melno darbu ļoti ātri, dažu mēnešu laikā. Mēs nepriecājamies diagnosticēt melanomu, kura jau, iespējams, asiņo, mēs priecājamies, ja mēs varam atpazīt un savlaicīgi diagnosticēt ādas veidojumu, kura dēļ būs vajadzīga neliela ķirurģiska iejaukšanās, bet audzējs tālāk neattīstīsies.

Dzīves laikā var nākt klāt ādas jauni veidojumi, esošie var mainīties. Aizdomīgu ādas veidojumu laicīga atpazīšana ir arī viens no galvenajiem uzdevumiem vizītē pie dermatologa. Agrāk ādas veidojumus dermatologi novērtēja tikai vizuāli, ar aci. Tagad dermatologi strādā teju kā radiologi, ādas veidojumu pārbaudes ir saistītas ar jaunāko tehnoloģiju izmantošanu. Minimālais aprīkojums ir dermatoskops.

Bet, lai tiktu līdz ādas apskatei, jāaiziet pie ārsta, un uz to savus klientus var mudināt speciālisti, kas ikdienā saskaras ar cilvēka ķermeni.”

Vairāk par melanomas pazīmēm diagnostiku šeit!

Melanomas ārstēšana

Dr. med. Simona Doniņa, RSU asoc. prof., onkoloģe, ķīmijterapeite un imunoloģe Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā: “Paradigmas maiņa melanomas ārstēšanā notika aptuveni pirms 10 gadiem. Pirms tam bija pieejama mazefetīva ķīmijterapija vai arī tāda imūnterapija, kuras rezultāti nebija pietiekami labi. Attīstoties jaunākās paaudzes preparātiem, pārādījās mērķterapija, kura iedarbojas uz konkrētām audzēja šūnām, tādējādi mazāk bojājot normāli funkcionējošās šūnas. Parādījās arī jauni imūnterapijas līdzekļi, kas iedarbojās uz imūnkompetentajām šūnām, liekot tām veidot imūno atbildi pret audzēju. Ārsti, pacienti un zinātnieki no šīm jaunajām terapijas metodēm sagaida, lai tās būtu ilgnoturīgas.

32 eksperti no 14 valstīm ir izstrādājuši vadlīnijas metastātiskas melanomas ārstēšanā, cenšamies ievērot šīs rekomendācijas. Kopš 2018. gada Latvijā metastātiskas melanomas ārstēšanā tiek kompensēti vairāki būtiski medikamenti. Pasaulē ir pieejami vēl citi medikamenti melanomas ārstēšanai, kuri pie mums nav iekļauti kompensējamo zāļu sarakstā.

Labā ziņa ir, ka Latvijā jau aptuveni gadu varam profilaktiskos nolūkos pacientiem ar gēnu mutāciju melanomas 3. stadijā pēc operācijas izmantot mērķterapiju, kas ir kompensēta. Protams, katras terapijas uzsākšana tiek rūpīgi izvērtēta, jo arī profilaktiskajai jeb adjuvantajai terapijai ir blaknes.

Bet pacienti, kuriem  nav šīs gēnu mutācijas, profilaktiski pēc ķirurģiskas iejaukšanās nevar saņemt neko. Ļoti  ceram, ka mums drīz būs iespēja šiem pacientiem ar metastātisko melanomu terapijā izmantot valsts kompensētas monoklonālās antivielas.”

Vairāk par melanomas ārstēšanu šeit!

Melanoma

Melanomas mēnesis – 2021

Melanoma ir bīstamākā un agresīvākā ādas vēža forma. Katru gadu Latvijā saslimt aptuveni 200 cilvēku, aptuveni 70 cilvēku mirst. Saslimstība visā pasaulē, arī Latvijā, pieaug. Dzīvības glābšanā izšķiroša loma ir agrīnai slimības atklāšanai un pareizai ārstēšanai.

Uz semināru “Melanoma: kā pamanīt, pazīt un ārstēt?” bija īpaši aicināti profesiju pārstāvji, kas ikdienā visbiežāk saskaras ar cilvēka ķermeni – ģimenes ārsti, ārstu palīgi, medicīnas māsas, masieri, podologi, kosmetologi, frizieri, manikīra un pedikīra meistari, peldēšanas un deju treneri u.c. Dalība seminārā  bija bez maksas.

Par dalību seminārā tika 1,7 TIP ģimenes ārstiem. Seminārs saskaņots ar Latvijas Ārstniecības personu profesionālo organizāciju savienību (LĀPPOS) par TIP piešķiršanu ārstu palīgiem, masieriem, podologiem, kosmētiķiem, kosmetologiem un funkcionāliem speciālistiem.

Jaunākie Eiropas ārstu-dermatologu iniciatīvas Euromelanoma 2021 dati 2021. gada pavasarī liecina, ka pandēmijas dēļ pašlaik netiek diagnosticētas aptuveni 21% agrīnās stadijas melanomas. Tas notiek, jo cilvēki atliek apmeklējumu pie ārsta. Bažas par iespējamu melanomas agrīnu stadiju laicīgu nediagnosticēšanu ir arī Latvijā.

Tāpēc 2021. gada Melnomas modrības mēnesī kampaņas “Balts arī ir skaisti” laikā izskan aicinājums pārbaudīt aizdomīgus ādas veidojumus un nekavēties ar vizīti pie dermatologa! Kā atrast labu dermatologu, šeit!