Bezmaksas dzimumzīmju pārbaudes
30 Apr

Melanomas modrības mēnesī kampaņas “Balts arī ir skaisti!” laikā melanomas pacientu atbalsta biedrības izveidotā “Baltā saraksta” ārsti piedāvā bezmaksas dzimumzīmju pārbaudes. Paldies ārstiem un paldies visiem, kas pieteicās uz dzimumzīmju pārbaudi kampaņas laikā!

Veic dzimumzīmju pārbaudi!

Katram vismaz reizi vajadzētu doties pie dermatologa un noskaidrot, cik bieži ieteicams veikt pašpārbaudes un cik bieži jāveic dzimumzīmju un citu ādas veidojumu pārbaudes pie ārsta.

Izmaiņām ādā ir iespējams izsekot tikai, regulāri veicot profilaktiskās pārbaudes pie dermatologa, jo ar neapbruņotu aci ne vienmēr var pamanīt to, ko var ieraudzīt ārsts. Dermatologs aplūko ādas veidojumus ļoti lielā palielinājumā ar dermatoskopu. Tas ļauj atklāt ādas vēži, tai skaitā – melanomu, agrīnā stadijā.

Bet, ja izdevies pamanīt aizdomīgu ādas veidojumu, nav jāgaida regulārās pārbaudes laiks. Tad pie dermatologa jādodas nekavējoties!

Maijs ir visa pasaulē Melanomas modrības mēnesis, kad Latvijā jau otro gadu kampaņas “Balts ir arī skaisti!” laikā melanomas pacientu atbalsta biedrības “Soli priekšā melanomai” izveidotā “Baltā saraksta” ārsti piedāvā bezmaksas dzimumzīmju pārbaudes vai ādas veidojumu pārbaudes par samazinātu cenu.

dzimumzīmju pārbaude

Paldies par iespēju veikt bezmaksas dzimumzīmju pārbaudes!

Paldies par iespēju 2021. gada maijā veikt bezmaksas dzimumzīmju pārbaudes sakām “Baltā saraksta” ārstiem Anitai Ābelītei (Lāzerplastikas klīnika), Gundegai Provais un ārstēm rezidentēm Lindai Ošānei un Viktorijai Muraško (Jēkabpils slimnīca), Selgai Freibergai (privātprakse Jelgavā), Inga Krūziņai (privātprakse Tukumā), Mārcim Šeptem (Ventspils poliklīnika), Lindai Kapteinei-Veitai, Sandrai Zemvaldei, Elīnai Ozolai, Jūlijai Melkoņanei, Vitai Priedītei, kā arī citiem dermatologiem no SIA “Veselības centrs 4” dažādām filiālēm. Liels paldies par dalību kampaņā arī Raimondam Karlam un vēl sešiem “Derma Clinic Riga” ārstiem: Elgai Sidhomai, Ilzei Kohai, Agnesei Portnajai, Evitai Jakušonokai, Alisei Balcerei, Zanei Kronbergai.

“Liels paldies visiem ārstiem, kuri atsaucās mūsu aicinājumam, jo ārsta nepieejamība melanomas gadījumā ir apdraudējums dzīvībai. Bezmaksas vizītes ir lieliska iespēja tiem, kas pandēmijas laikā ilgāku laiku atlikuši dermatologa apmeklējumu, sasparoties un beidzot pārbaudīt ādas veidojumus un, ja vajag, sākt tūlītēju ārstēšanu,” atzīst biedrības “Soli priekšā melanomai” vadītāja Olga Valciņa.
Sliktā dermatologu pieejamība, kas ārpus Rīgas ir akūta valsts mēroga problēma, kā arī cilvēku nevēršanās pie ārsta ir galvenie iemesli, kāpēc bieži melamomu Latvijā atklāj novēloti, atzīst Jēkabpils reģionālās slimnīcas dermatoloģe, “Baltā saraksta” ārste Gundega Provais. “Lielas, izčūlojušas dzimumzīmes pamanīt nav liela māksla, bet ar to nepietiek, jo melanoma ir viltīga, mēdz slēpties. Lai to atklātu, ir vajadzīgs zinošs dermatologs, kas prasmīgi māk lietot dermatoskopu – instrumentu, kas ļauj saskatīt vissīkākās izmaiņas un slimības pazīmes ādas virsmā, kuras ar neapbruņotu aci nevar pamanīt,” skaidro Gundega Provais. 2021. gada aprīlī vien viņa atklājusi melanomu diviem saviem pacientiem. Ik gadu Latvijā aptuveni 200 cilvēku ar melanomu saslimst un 70 cilvēku no tās mirst.
“Nav tāda jēdziena “drošs iedegums”. Katru reizi, izejot saulē, ultravioletais starojums akumulējas. Lielākā daļa esam ar gaišu ādu, mums visiem kaut reizi dzīvē ir bijis saules apdegums, daudzi apmeklējuši solārijus. Visi šie faktori summējas, kas rada nopietnu risku saslimt ar ādas vēzi, tostarp arī melanomu. Mums jāsaprot, ka arī ar baltu un neiesauļotu ādas krāsu varam būt skaisti, veiksmīgi, iekāroti un mīlēti. Nav mums jāseko Koko Šaneles reiz aizsāktajam modes kliedzienam, ka tikai iedegusi āda ir skaista. Atcerēsimies, ka tieksme pēc iedeguma jeb tanoreksija ir sava veida atkarība, kas, līdzīgi citām atkarībām, liek cilvēkam justies slikti, ja viņš nav kārtīgi nosauļojies,” atzīst biedrības “Dermatologi pret ādas vēzi” valdes priekšsēdētājs, dermatologs Raimonds Karls.
Tāpēc ikvienam vismaz vienreiz dzīvē, bet vislabāk – vismaz reizi gadā – būtu jāatrod laiks dermatologa apmeklējumam un jāveic ādas veidojumu pārbaudi.

Regulāras dzimumzīmju pārbaudes

Par dzimumzīmju pārbaudēm un pašpārbaudēm vairāk lasi šeit!

Vismaz reizi gadā ir jāapmeklē dermatologu, ja:

  • ir gaiša ķermeņa āda, kas ātri apdeg saulē;
  • uz ķermeņa ir daudz dzimumzīmju (to vairāk par 50) vai kādas dzimumzīmes ir lielas (lielākas par 5 mm);
  • mati ir gaiši vai rudi, uz sejas ir vasaras raibumi;
  • ir bijuši saules apdegumi, īpaši – bērnībā, jaunībā;
  • tuvam asinsradiniekam bijusi melanoma.

Ādas veidojumu diagnostikā pieredzējušo dermatologu, kurus iesaka pacienti, “Balto sarakstu” meklē šeit.