Dzimumzīmju pārbaudes
25 May

Melanomas modrības mēneša noslēgumā Melanomas pacientu atbalsta biedrība Soli priekšā melanomai iesniegusi atbildīgajām valsts institūcijām vēstuli, vēršot  uzmanību, ka Latvijā ir reģioni, kur dermatologi pacientiem nav pieejami vispār – ne par maksu, ne valsts apmaksāti.

Tāpēc biedrība aicina Veselības ministriju un Nacionālo veselības dienestu sadarbībā ar ārstu profesionālajām organizācijām un pacientu aizstāvības organizācijām izstrādāt skaidrus, vienotus kvalitātes kritērijus valsts apmaksātiem dermatologa pakalpojumiem un pārskatīt tarifus atbilstoši prasībām.

Situācija ar dzimumzīmju pārbaudēm novados

2021. gada maijā – Melanomas modrības mēnesī – biedrība „Soli priekšā melanomai” jau otro gadu rīkoja plašu sabiedrības izglītošanas kampaņu par melanomu – bīstamāko ādas vēža formu, no kuras mūsu valstī ik gadu mirst vairāk nekā 70 cilvēku, bet 200 saslimt.

 

Biedrības veidotā ārstu Baltā saraksta  dermatologi aicināja cilvēkus uz bezmaksas vizītēm ne tikai Rīgā, bet arī Latvijas novados, lai veiktu dzimumzīmju pārbaudes ar dermatoskopu. Bezmaksas vizīšu laiki aizpildījās zibenīgi.  Biedrības pārstāvji noskaidroja, ka vietās, kur dermatologi ir pieejami, rindas bieži ir vairāku mēnešu garumā. Piemēram, Jēkabpils reģionālajā slimnīcā visas pieraksta vietas maijā ir aizņemtas līdz augusta vidum, tātad trīs mēnešus uz priekšu.

 

Melanomas modrības kampaņas “Balts arī ir skaisti!” laikā aptuveni 150 bezmaksas vizītēs ar dzimumzīmju pārbaudēm ne tikai Rīgā, bet arī Jelgavā, Tukumā, Ventspilī un Jēkabpilī tika atklāti vairāki ādas vēža, tostarp arī melanomas gadījumi.

 

Daudzos gadījumos melanoma varētu tikt izārstēta, ja mūsu valstī būtu sakārtotāka, labāk organizēta pacientu piekļuve dermatologam – speciālistam, pie kura, ja ir pamanīts aizdomīgs ādas veidojums, uz dzimumzīmju pārbaudi jādodas nekavējoties.  Ir zinātniski pierādīts – tikai par 0,2 mm plānāka melanoma atklāšanas brīdī nozīmē par 15% vairāk izglābtu dzīvību nākamajos 20 gados, uzsver Sondra Zaļupe, biedrības pārstāve.

 

Turklāt dermatologa pakalpojumu sniegšanas prakse dažādās ārstniecības iestādēs var būtiski atšķirties. Īpaši izbraukuma konsultācijās, kurās nereti nav viss pilnvērtīgas pacienta apskates veikšanai nepieciešamais aprīkojums.

Ja atklāta melanoma

Šobrīd, ja dermatologs pacientam ir atklājis aizdomīgu ādas veidojumu vai to pat izgriezis un melanoma apstiprināta histoloģiski, pacientam ir jāiet pie ģimenes ārsta un jāsaņem nosūtījums onkologa apmeklējumam. Tas ir lieks solis, kas nevajadzīgi sarežģī un aizkavē ātru ārstniecības procesa uzsākšanu, kas melanomas gadījumā var maksāt dzīvību.

 

Biedrība arī aicina palielināt valsts apmaksāto dermatologu konsultāciju skaitu pacientiem ar aizdomām par onkoloģisku ādas slimību, kā arī paredzēt, ka nosūtījumu pie onkologa aizdomu gadījumā par onkoloģisku saslimšanu var izsniegt arī dermatologs, kuram nav līguma ar Nacionālo veselības dienestu, lai nodrošinātu ātru, ērtu, savlaicīgu pacienta nokļuvi pie onkologa.

 

Tāpat biedrība aicina rast iespēju nodrošināt ārstu specializētās apmācības vai izveidot apakšspecialitāti dermatoonkoloģijā, lai panāktu labāku agrīnas melanomas diagnostiku un izpratni par ārstēšanu onkologiskas saslimšanas gadījumā.

 

“No pacientu viedokļa mēs vēlētos skaidri atšķirt tos ārstus, kuri prot strādāt ar pacientiem, kam ir aizdomas par onkoloģisku ādas saslimšanu no tiem, kuriem šādu zināšanu trūkst,” uzsver Sondra Zaļupe.

 

“Mūsu biedrības galvenā prioritāte ir pacients un uz pierādījumiem balstīta pacientu aizstāvība. Ir zinātniski pierādīts, ka agrīna melanomas diagnostika glābj dzīvības.  Tāpēc mūsu biedrība ir gatava aktīvi iesaistīties un sniegt priekšlikumus melanomas ārstēšanas procesa pilnveidē, lai panāktu svarīgāko – būtiski palielināt ikviena melanomas pacienta izredzes uz kvalitatīvu dzīvi,” uzsver Olga Valciņa, biedrības dibinātāja.

 

Apzinoties problēmas agrīnas melanomas diagnostikas jomā, šogad biedrība melanomas modrības mēneša izskaņā sadarbībā ar dermatologiem iesniedza vēstuli atbildīgajam institūcijām.

Dzimumzīmju pārbaudes

Vēstule Veselības ministrijai un Nacionālajam veselības dienestam

Melanomas pacientu atbalsta biedrība

„Soli priekšā melanomai”

Adrese: Gaismas 19/10-6, Ķekava, Ķekavas novads, LV-2123, Tālr. +37129164882;

Vienotais reģ. Nr. 40008292804, E-pasts: biedriba@soliprieksamelanomai.lv

 

Rīgā, 2021. gada 21. maijā

­­

Veselības ministram D. Pavļutam

Nacionālā veselības dienesta direktoram Ā. Kasparānam

 

Latvijas Ārstu biedrībai

Latvijas Dermatovenerologu asociācijai

Latvijas Dermatovenerologu biedrībai

Biedrībai “Dermatologi pret ādas vēzi”

 

Par dermatologu pieejamību Latvijas reģionos

 

Maijs visā pasaulē, arī Latvijā, ir melanomas modrības mēnesis. Melanomas pacientu atbalsta biedrība „Soli priekšā melanomai” šajā laikā jau otro gadu rīko plašu sabiedrības izglītošanas kampaņu par melanomu – bīstamāko ādas vēža formu, no kuras mūsu valstī ik gadu mirst vairāk nekā 70 cilvēku, bet 200 saslimt.

 

Daudzos gadījumos gan saslimšana, gan nāve varētu tikt novērsta, ja mūsu valstī būtu sakārtotāka, labāk organizēta pacientu piekļuve dermatologam – speciālistam, kura apmeklējumam aizdomīga ādas veidojuma gadījumā ir jānotiek pēc iespējas agrīni. Ir zinātniski pierādīts – tikai par 0,2mm plānāka melanoma atklāšanas brīdī nozīmē par 15% vairāk izglābtu dzīvību nākamajos 20 gados [1].

 

Vēršam jūsu uzmanību uz to, ka Latvijā ir reģioni, kur dermatologi pacientiem nav pieejami vispār – ne par maksu, ne valsts apmaksāti. Vietās, kur dermatologi ir pieejami, rindas bieži ir vairāku mēnešu garumā. Piemēram, Jēkabpils reģionālajā slimnīcā visas pieraksta vietas ir aizņemtas līdz augusta vidum.

 

Apzinoties situācijas nopietnību, šogad biedrība sadarbībā ar dermatologiem melanomas modrības kampaņas “Balts arī ir skaisti!” laikā iedzīvotājiem organizēja aptuveni 150 bezmaksas vizītes ādas veidojumu pārbaudei ne tikai Rīgā, bet arī Jelgavā, Tukumā, Ventspilī un Jēkabpilī. Pārbaužu rezultāti vēl tiek apkopoti, bet jau tagad ir saņemtas ziņas par vairākiem atklātiem ādas vēža gadījumiem, kas ir potenciāli bīstami dzīvībai.

 

Aicinām Veselības ministriju un Nacionālo veselības dienestu sadarbībā ar ārstu profesionālajām organizācijām un pacientu aizstāvības organizācijām:

 

  • Izstrādāt skaidrus, vienotus kvalitātes kritērijus valsts apmaksātiem dermatologa pakalpojumiem un pārskatīt tarifus atbilstoši prasībām. Šobrīd pakalpojumu sniegšanas prakse dažādās ārstniecības iestādēs var būtiski atšķirties, īpaši izbraukuma konsultācijās, kurās nereti nav viss pilnvērtīgas pacienta apskates veikšanai nepieciešamais aprīkojums;

 

  • Palielināt valsts apmaksāto dermatologu konsultāciju skaitu pacientiem ar aizdomām par onkoloģisku ādas slimību;

 

  • Paredzēt, ka nosūtījumu pie onkologa, aizdomu gadījumā par onkoloģisku saslimšanu, var izsniegt arī dermatologs, kuram nav līguma ar Nacionālo veselības dienestu, lai nodrošinātu ātru, ērtu, savlaicīgu pacienta nokļuvi pie onkologa. Šobrīd, ja dermatologs pacientam ir atklājis aizdomīgu ādas veidojumu, vai to pat izgriež un apstiprina histoloģiski, cilvēkam ir jāiet pie ģimenes ārsta un jāsaņem nosūtījums onkologa apmeklējumam. Tas ir lieks solis, kas nevajadzīgi sarežģī un aizkavē ātru ārstniecības procesa uzsākšanu, kas melanomas gadījumā var maksāt dzīvību;

 

  • Rast iespēju nodrošināt ārstu specializētās apmācības vai izveidot apakšspecialitāti dermatoonkoloģijā, lai panāktu labāku agrīnas melanomas diagnostiku un izpratni par ārstēšanu onkologiskas saslimšanas gadījumā. No pacientu viedokļa mēs vēlētos skaidri atšķirt tos ārstus, kuri prot strādāt ar pacientiem, kam ir aizdomas par onkoloģisku ādas saslimšanu no tiem, kuriem šādu zināšanu trūkst.

 

Mūsu biedrības galvenā prioritāte ir pacients un uz pierādījumiem balstīta pacientu aizstāvība. Ir zinātniski pierādīts, ka agrīna melanomas diagnostika glābj dzīvības.  Melanomas pacientu atbalsta biedrība ir gatava aktīvi iesaistīties un sniegt priekšlikumus melanomas ārstēšanas procesa pilnveidē, lai panāktu svarīgāko – būtiski palielināt ikviena melanomas pacienta izredzes uz kvalitatīvu dzīvi.

 

Ar cieņu,

 

Sondra Zaļupe

biedrības „Soli priekšā melanomai”

dibinātāja

 

Laura Breidaka

biedrības „Soli priekšā melanomai”

dibinātāja

 

Olga Valciņa,

biedrības „Soli priekšā melanomai”

dibinātāja

 

[1] Avots: Serigne N. Lo, PhD, Richard A. Scolyer, MD and John F. Thompson, MD,  Long-Term Survival of Patients with Thin (T1) Cutaneous Melanomas: A Breslow Thickness Cut Point of 0.8 mm Separates Higher-Risk and Lower-Risk Tumors. 2018. Annals of Surgical Oncology, (https://doi.org/10.1245/s10434-017-6325-1)

 

 

Dokuments ir parakstīts ar drošu elektronisko parakstu

un satur laika zīmogu