melanomas ārstēšana
03 May

Ar Sabiedrības integrācijas fonda atbalstu izglītos par ādas vēzi

Melanomas pacientu atbalsta biedrība “Soli priekšā melanomai” maijā, kas ir Melanomas modrības mēnesis, sākusi īstenot projektu “Sabiedrības līdzdalības veicināšana ādas vēža agrīnā diagnostikā”, ko finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Sabiedrības izglītošana

Projekta ietvaros no 2022. gada maija līdz oktobrim plānotas vairākas aktivitātes.

  • Izstrādāt trīs īsfilmas par ķermeņa ādas pašpārbaudēm, lai cilvēki ar prieku iepazītos ar sava ķermeņa ādas veidojumiem, sāktu runāt par to savā starpā un mudinātu viens otru aiziet pie ārsta, panākot ātrāku ādas vēža diagnosticēšanu, savlaicīgāku un veiksmīgāku ārstēšanu.
  • Sagatavot pierādījumos balstītu, plašai sabiedrībai piemērotu informatīvo materiālu – bukletu par ķermeņa ādas pašpārbaudēm. Bukleta teksts un attēli izstrādāti kopā ar ekspertu un speciālistu komandu, lai šāds informatīvais materiāls būtu uzticams un drošs informācijas avots, kas atbilst starptautiskiem kvalitātes kritērijiem.
  • Iepazīstināt ar biedrības darbu, stiprinot ticību tam, ka ikkatrs sabiedrības loceklis var tikt sadzirdēts un viņa intereses aizstāvētas.
  • Sagatavot informatīvu vēstuli atbildīgajām institūcijām, kurā tiks apkopotas ar ādas vēža agrīno diagnostiku, ārstēšanu un profilaksi saistītās problēmas, kuru risināšanai ir nepieciešamas plašākas pilnvaras, nekā tas ir NVO.

Ādas vēža agrīna diagnostika

Ādas vēzis ir visbiežāk konstatētais audzēju veids Latvijā, savukārt melanoma ir bīstamākais ļaundabīgo ādas audzēju veids ar visaugstākajiem mirstības rādītājiem.

Diemžēl Latvijā joprojām pārāk liela daļa ādas audzēju tiek atklātas salīdzinoši vēlu, kad ārstēšana vairs nav ne vienkārša, ne lēta, ne pacientiem pieejama. Lai arī metastātiskas melanomas ārstēšanā visā pasaulē ir novērojams straujš progress, un arī Latvijā ir pieejami gandrīz visi pasaulē atzītie medikamenti, tomēr ar visām mūsdienu inovatīvajām ārstēšanas tehnoloģijām un zālēm, ir iespējams izglābt tikai pusi no pacientiem. Tas nozīmē, ka agrīna ādas vēža diagnostika joprojām ir primārais un galvenais veids kā izglābt cilvēku dzīvības.

Cilvēks ar neapbruņotu aci ne vienmēr var pamanīt to, ko var ieraudzīt dermatologs. Mūsdienu diagnostikas metodes ļauj aplūkot ādas veidojumus ļoti lielā palielinājumā. Regulāri veicot profilaktiskās pārbaudes pie dermatologa, ādas izmaiņām ir iespējams izsekot, tādējādi atklājot aizdomīgus veidojumus arvien agrīnākā stadijā.

Pašpārbaudes reizi mēnesī

Lielāko daļu ļaundabīgo ādas veidojumu atrod paši pacienti vai viņu tuvinieki, jo visu ādas audzēju raksturīgākā īpašība ir redzamība. Var teikt, ka ādas vēža agrīna diagnostika lielā mērā ir katra paša rokās. Ādas pašpārbaudes aizņem vien nieka desmit minūtes no dzīves mēnesī, bet potenciāli var izglābt dzīvību, pasargāt no kropļojošas operācijas un būtiska emocionālā stresa.

Regulāra ķermeņa ādas pašpārbaude ir veids, kā atklāt aizdomīgus jaunveidojumus savlaicīgi. Tikai tad, kad cilvēks ir iepazinis savus ādas veidojumus, viņš ir spējīgs novērtēt iespējamās izmaiņas un citas svarīgas pazīmes, kas var liecināt par ļaundabīga procesa sākumu. Liela nozīme ir pareizai ķermeņa pašpārbaudes veikšanas metodikai un izpratnei par tās nepieciešamību.

Vairākumam cilvēku pietiek, ka ādas veidojumu un dzimumzīmju pārbaude, apskatot savu ādu, tiek veikta reizi mēnesī, taču konsultējies ar savu ārstu, lai noskaidrotu, vai Tev dzimumzīmju pārbaude nav jāveic biežāk. Tāpēc sākotnēji katram vēlams doties pie dermatologa un noskaidrot, cik bieži ieteicams veikt pašpārbaudes un cik bieži jāveic ādas veidojumu pārbaudes pie ārsta.

Ir sastopami ādas veidojumi, kam nav izmainīta krāsa, arī tie var būt bīstami. Bezpigmenta melanomas ir ļoti agresīvs audzēja veids. Tās bieži atklāj novēloti, ja ārsts neiedomājas, ka veidojums var būt bīstams un to tikai ilgstoši novēro, bet neveic padziļinātu pārbaudi.

Vairāk par pašpārbaužu veikšanu šeit.

Ādas vēža veidi

Viens no biežāk novērotiem ādas vēža veidiem ir šūnu karcinoma (bazalioma). Šis audzējs aug ļoti lēni, bet tam tāpat ir svarīga agrīna diagnostika, lai nesāktos dziļi un plaši audu bojājumi ar smagām sekām, ko izraisa metastāzes.

Agresīvākā no ādas vēža formām melanoma. Vairumā gadījumu sākotnēji tā izskatās kā dzimumzīme, kas aug un mainās. Tieši melanomas riska dēļ visi tiek aicināti regulāri pārbaudīt ādas izskatu un veidojumus. Visbiežāk melanoma veidojas uz ādas vietā, kur iepriekš nekas nav bijis, bet tā var attīstīties no jau esošas dzimumzīmes, tai kļūstot lielākai, biezākai vai mainot izskatu. Vairāk par melanomas pazīmēm lasi šeit.