Melanomas profilakse. Stājies saulessardzē!
19 May

“Stājies saulessardzē” atklāj ādas bojājumus

Melanomas modrības mēneša atklāšanas pasākumā “Stājies saulessardzē!” 2023. gada 12. maijā Āgenskalna tirgū konsultācijas par ādas veselību un ādas veidojumu apskates tika veiktas vairākiem desmitiem iedzīvotāju.

Pasākums “Stājies saulessardzē!”

Lai izglītotu un informētu, kā droši uzturēties saulē un pasargātu sevi un savu ģimeni no ādas vēža, tostarp bīstamās melanomas, proti, runātu par melanomas profilaksi, 12. maijā Āgenskalna tirgū notika Melanomas modrības mēneša atklāšanas pasākums “Stājies saulessardzē!”.

“Galvenais secinājums – saules bojāta āda bija vismaz katram otrajam pārbaudītajam. Īpaši daudz aktīniskās keratozes jeb saules iztraisītus ādas bojājumus atklājām gados vecākiem cilvēkiem. Vienā gadījumā ar aizdomīgu ādas veidojumu cilvēkam ieteicām doties uz dermatologa konsultāciju padziļinātai pārbaudei. Labā ziņa – ļoti daudzi akcijas dalībnieki atzina, ka ir bijuši pie dermatologa, ir izmeklēti un tas nozīmē, ka cilvēki kopumā rūpējas par savas ādas veselību,” sacīja viens no akcijas organizatoriem dermatologs Raimonds Karls, biedrības “Dermatologi pret ādas vēzi” priekšsēdētājs.

Konsultācijas pasākumā nodrošināja biedrība “Dermatologi pret ādas vēzi”, sadarbojoties ar RSU Dermatoveneroloģijas zinātniskā pulciņa biedriem un LU rezidentiem.

Pasākuma laikā varēja saņemt dermatolgu konsultāciju par ādas veidojumiem un uzzināt, kā pareizi veikt ādas pašpārbaudes, pielaikot dizaineres Sandas Ezeriņas saules cepures, konsultēties ar “OC Vison” optometristiem par pareizu, drošu saulesbriļļu izvēli, kā arī izglītoties par drošu, pareizu saules aizsargkrēmu lietošanu.

Melanomas profilakse

Melanomas profilakse

“Veselīgas attiecības ar sauli jāmācās veidot jau no mazotnes, tāpēc šogad Melanomas modrības mēnesī mūsu uzmanības lokā ir ģimenes – aicinām lielus un mazus stāties saulessardzē un, pareizi izmantojot drošus un efektīvus aizsarglīdzekļus, pasargāt sevi un savus mīļos no ādas vēža un melanomas.

Prieks, ka Melanomas modrības mēnesī, ko rīkojam jau ceturto gadu, šogad neaprobežojamies tikai ar ādas pārbaudēm, bet ejam plašāk – iedrošinām un mācām cilvēkiem, kā pareizi, droši sadzīvot ar sauli ikdienā, izmantojot visdažādākos aizsarglīdzekļus  – cepures, apģērbu, saules aizsargkrēmus, kā arī veicot ādas pašpārbaudes,” uzsvēra Sondra Zaļupe, biedrības “Soli priekšā melanomai” dibinātāja un akcijas rīkotāja.

2023. gada aprīlī, lai noskaidrotu, cik nopietni Latvijas iedzīvotāji izturas pret melanomas un citu ādas vēžu profilaksi, kampaņas “Stājies saulessardzē” ietvaros tika veikta aptauja. Aptaujāti tika 1000 iedzīvotāji vecumā no 18-75 gadiem. Aptauju veica socioloģisko pētījumu firma “Solid Data”.

Aptauja atklāj, ka par ādas aizsardzību no saules iedzīvotājiem vēl ir daudz jāmācās. Ceturtā daļa iedzīvotāju, dodoties saulē gada siltajos mēnešos, vispār neizmanto saules aizsarkrēmu.  Tikai 14% iedzīvotāju aizsargkrēmu krēmu izmanto vienmēr – sportojot, strādājot vai atpūšoties, bet 34% ar krēma palīdzību no saules sargājas dažreiz.

No tiem aptaujas dalībniekiem, kas nelieto saules aizsargkrēmu, liela daļa jeb 43% atzinuši – to nedara tādēļ, ka “man nepatīk smērēt uz ādas”, 25% uzskata, ka no saules nav jāsargājas, bet 18% neuzticas krēmu aizsardzībai. Teju trešdaļa jeb 29% Latvijas iedzīvotāju ādu no saules iedarbības sargā, kā pagadās – reizēm jā, reizēm nē, bet 8% vispār neuzskata, ka tas ir svarīgi.

Pozitīva ziņa – lielākā daļa jeb 59% aptaujāto atzīst, ka rūpējas, lai no saules iedarbības tiek pasargāti arī ģimenes locekļi – bērni u.c., 27% to dara reizēm, 8% atzīst, ka to nedara, bet 6% neuzskata, ka no saules būtu īpaši jāsargājas.