30 May

Gēni. Melanoma. Profilakse

Sargā sevi no melanomas un citiem ādas vēža veidiem, stājies saulessardzē – tas ir svarīgi visiem! Kā melanomas profilaksi īstenot cilvēkiem, kuriem šis audzējs dzimtas kokā atkārtojas, vai arī  jau bijusi melanoma, kas izoperēta.

Pārmantota melanoma

„Ir vairāki gēni, par kuriem zinām, ka tie ir saitīti ar melanomas veidošanos un kurus tiešām var pārmantot, bet ir ļoti daudz citu gēnu mutāciju, kas var izraisīt melanomu. Melanomas veidošanās mehānismi ir dažādi un cilvēki ikdienā par tiem neaizdomājas līdz brīdim, kad ģimenē kādam atklāj šo ļaundabīgo ādas audzēju. Tad rodas jautājumi, ko darīt pārējiem ģimenes locekļiem: vai vajag veikt ģenētiskos testus, pārbaudīt ādas veidojumus biežāk, vai vispār drīkst rādīties saulē?  Kāda ir melanomas profilakse šādā situācijā?

Ja omītei ir 75 gadi vai vairāk un ir parādījies kāds ļaundabīgs ādas audzējs, tas, visticamāk, nebūs saistīts ar gēniem, bet gan ar ārējiem vides faktoriem, kuru sekas gadu gaitā uzkrājušās. Proti, ja melanoma ir vieniem vai diviem ģimenes locekļiem, bet tā neatkārtojas ģenealoģijas kokā vairākās paaudzēs, ģenētiskā testēšana nav nepieciešama – vismaz šobrīd, balstoties uz zināšanām par to, cik dažādas ir melanomas formas un veidošanās mehānismi, nekur pasaulē rekomendāciju to veikt šādā situācijā nav.

Bet, ja izrādās, ka pacienta, kuram ir diagnosticēta melanoma, ģimenē divās paaudzēs jau bijusi melanoma, visticamāk, pie vainas būs pārmantotais CDKN2A gēns vai patogēnie varianti vairākos citos gēnos (CDK4, MITF un BAP1). Šādā situācijā tad arī bez gēnu sekvenēšanas skaidrs, ka pārdomāta un mērķtiecīga melanomas profilakse jeb piesardzības pasākumi būtu jāievēro pārējiem ģimenes locekļiem. Tie būtu jāievēro arī tad, ja gēnu testēšanu cilvēki izlemj veikt un „vainīgais” gēns atrasts netiek. Riski, ka veidojas pārmantotā melanomas forma, ir augsta jau pusaudžu vecumā.

Taču ģenētiskā informācija ir svarīga efektīvas ārstēšanas izvēlē, tāpēc ģenētiskās analīzes veic cilvēkiem, kuriem ir attīstījusies metastātiska melanoma,” skaidro Raimonds Karls, dermatologs, biedrības “dermatologi pret ādas vēzi vadītājs un „Derma Clinic Riga” vadītājs.

Melanomas profilakse riska grupās

„Pārmantotās melanomas veidošanās nav saistīta ar saules radītiem ādas apdegumiem, tāpēc  svarīgi, lai cilvēks, kuram bijusi melanoma un tā izoperēta, kā arī viņa ģimenes locekļi, reizi mēnesī, neatkarīgi no gadalaika, veiktu pašpārbaudi, apskatot visa ķermeņa ādu, kā arī reizi trīs līdz sešos mēnešos dotos pie dermatologa. Protams, arī ģimenes ārstam ir jābūt informētam un jāpievērš uzmanību ļoti agrīnu veidojumu pazīmēm. Pēc pirmās melanomas izgriešanas ļoti vērīgiem jābūt pirmos piecus gadus, jo aptuveni 5-10% cilvēku tā veidojas atkārtoti.

Ir arī cita cilvēku grupa, kam ir augstāki melanomas rašanas riski nekā vidēji valsts iedzīvotājiem – tiem, kam ir īpaši gaiša āda un mati un/vai viss ķermenis kā nosēts ar dzimumzīmēm. Parasti šie veidojumi ir ne vien daudzskaitlīgi, bet arī daudzveidīgi: lieli, mazi, tumši gaiši, plati, šauri, piepacelti, plakani…

Arī šiem cilvēkiem vajadzētu regulāri doties pie dermatologa, jo melanomas profilakse ir ļoti svarīga veselības saglabāšanai. Ja cilvēki, kuriem ir maz dzimumzīmju, ādas pašpārbaudi regulāri var veikt paši, jo katru jaunu veidojumu vai izmaiņas esošajos pamanīs, tad citādi ir cilvēkiem, kuri savas dzimumzīmes nevar saskaitīt.

Tiem, kuriem dzimumzīmju nav daudz, ieteicams tās fotografēt un nākamajā pašpārbaudē attēlus salīdzināt, jo atmiņa mēdz maldināt. Kā veikt pašpārbaudi, iesaku paskatīties biedrības „Soli priekšā melanomai” mājaslapā. Svarīgi ir nevilcināties, ieraugot kādu jaunu vai izmainītu ādas veidojumu, nevajag gaidīt, lai tas aug vēl lielāks vai kļūst vēl tumšāks, neregulārāks, sāk čūlot vai asiņot. Melanomai ir ļoti agresīvas formas, kas attīstās strauji, turklāt ir arī citi ādas audzēji, kurus nedrīkst atstāt bez ievērības,” uzsver ārsts.

Kā veikt pašpārbaudi, šeit.

Stājies saulessardzē! Kopš bērnības

Šogad biedrība “Dermatologi pret ādas vēzi” un biedrība “Soli priekšā melanomai” aicina: “Stājies saulessardzē!” un Melanomas modrības mēnesī rīko vairākus izglītojošus pasākumus, īpaši akcentējot, ka melanomas profilakse sākas jau bērnībā. Kaut arī bērniem ādas ļaundabīgie audzēji ir ļoti reti, saules UV staru radītie apdegumi ir kā bumba ar laika degli.

Melanomas profilakse

Ja melanoma ir iedzimta, saulē gūtie apdegumi rada papildu risku, ka audzējs var attīstīties. Tāpēc svarīgi, lai katram bērnam būtu nodrošināta aizsardzība pret saules stariem. Ja ģimenē ir aizdomas par iedzimtu melanomu, pārbaudes pie dermatologa jāuzsāk jau skolas vecumā! Tas šajās situācijās ir svarīgs melanomas profilakses pasākums katru gadu.