Izzini melanomu
31 Oct

2020. gadā melanomas pacientu atbalsta biedrība “Soli priekšā melanomai” projekta “Izzini melanomu!” ietvaros organizēja četrus izglītojošus seminārus dažādās Latvijas pilsētās. Semināri bija paredzēti to profesiju pārstāvjiem, kas ikdienā ir ciešā saskarē ar cilvēku ķermeņiem un var pamanīt aizdomīgus ādas veidojumus.

Pamanīt melanomu

Masieri, skaistumkopšanas speciālisti, medmāsas, fizioterapeiti, frizieri, manikīra un pedikīra meistari, fitnesa treneri, deju skolotāji u.c. profesiju pārstāvji ir tie, kuru zināšanas par melanomu un pamudinājums doties pie ārsta var būt izšķirošs.

 

Četros semināros Latvijas pilsētās (Rēzeknē, Cēsīs, Jelgavā un Liepājā) seminārus par laicīgu melanomas atklāšanu un prasmēm savus klientus mudināt doties uz pārbaudēm apmeklēja 123 dažādu jomu speciālisti un citi interesenti. 34 no tiem bija podologi – tas ir lielisks rādītājs, ņemot vērā, ka sievietēm visbiežākā vieta, kur melanoma tiek atklāta, ir tieši kājas.

Dermatologs Raimonds Karls, kurš piedalījās semināros, atzīst: “Šiem speciālistiem ir ļoti liela nozīme gan audzēja agrīnā atpazīšanā, gan tālāk arī klienta vai pacienta motivēšanā doties pie ārsta.”

 

Emocionālu noti izglītojošajai informācijai semināros piešķīra melanomas pacienšu dzīvesstāsti. “Paldies par šo projektu un iespēju noklausīties semināru Liepājā, ar nenosakāmu pievienoto vērtību katram no mums un sabiedrībā kopumā. (..) Tik trāpīgi, izglītojoši, uzrunājoši un personīgi, uzmanību noturot visu semināra laiku. Acīs miklums, zālē klusums… Paldies Jums!”, pēc semināra raksta Ilona Rasa.

Saslimstības ar melanomu samazināšanā nozīmīgs ir sabiedrības izglītotības līmenis. Tomēr sargāšanās no saules un neiešana uz solāriju kā sabiedrības norma neveidojas ātri.

“Ir pierādīts, ka paradumu maiņai ir jānomainās paaudzei. Tātad, ir jāizaudzina tāda paaudze, kas zinās, ka ultravioletais starojums nenozīmē tikai patīkamu iedegumu, bet arī nes ļoti lielu risku. Ja šo projektu ir iespējams turpināt, tas ir jādara, jo tas ir vērtīgs ieguldījums nākotnē,” pārliecināts ir Raimonds Karls.

Sākumā melanoma atrodas tikai ādas virsējā slānī. Ja melanomu atklāj šajā stadijā, atveseļošanās prognoze ir ļoti laba, un 98% gadījumu melanoma neatgriežas. Jo dziļāk audzēja šūnas iespiežas zemākajos ādas slāņos un jo biezāks ir audzējs, jo sliktāka ir slimības prognoze. Vēlīni atklātai melanomai pastāv augsts metastāžu risks, proti, audzēja šūnas pa sīkajiem asinsvadiem un limfvadiem tiek aiznestas uz tālākiem orgāniem, kur sāk nekontrolēti vairoties.

Mudināt doties uz pārbaudi

Izzini melanomu 2

Semināra “Izzini melanomu” vadītāji.

Klausītāji pēc semināra atzina – jā, tagad mēs saprotam, kādēļ ir tik nozīmīgi ar saviem klientiem runāt par dzimumzīmēm un citiem ādas veidojumiem, mudināt viņus doties uz pārbaudēm reizi gadā, bet aizdomu gadījumā pat palīdzēt sarunāt vizīti pie dermatologa!

 

Ne visi zināja, kā to labāk izdarīt.

Sarunas gaitā ieteicams sekot principam: “Pajautā, Piedāvā, Paslavē”

  • Pajautā, vai klients kādreiz ir konsultējies ar dermatologu vai ģimenes ārstu par savas ādas stāvokli.
  • Piedāvā pievērst uzmanību konkrētiem ādas veidojumiem, iedrošini aprunāties par tiem ar ārstu.
  • Uzsver pozitīvo, ja cilvēks jau ir ievērojis kaut ko satraucošu, kā arī ja ikdienā rūpējas par savas ādas veselību un cenšas izvairīties no saules.
  • Izvairies no “iebiedēšanas”!

Uzticama informācija par melanomu

Projekta “Izzini melanomu” ietvaros tika izveidoti arī pieci izglītojoši tematiskie raksti ar speciālistiem un biedrības vadītāju, kā arī izveidots buklets ar koncentrētu informāciju par melanomu.

Kā katram sevi pasargāt ikdienā

  • Izvairies no apzinātas sauļošanās! Iedegums = ādas šūnu bojājums
  • Neapmeklē solāriju!
  • Vasaras laikā, atrodoties ārā, vienmēr lieto saules aizsarglīdzekļus ar aizsardzības faktoru SPF50!
  • Izvēlies saules aizsarglīdzekļus, kas aizsargā gan pret UVA, gan UVB starojumu!
  • Atceries uzklāt saules aizsarglīdzekļus atkārtoti (ik pēc 2h), kā arī vienmēr pēc peldēšanās!
  • Lieto saules aizsarglīdzekļus arī tad, ja dodies slēpot uz kalniem!
  • Centies ilgstoši neuzturēties saulē laikā no 10.00 līdz 16.00! Šajā periodā UV starojuma intensitāte ir visaugstākā! Ja šajā laikā tomēr atrodies pludmalē, sporto vai esi ārā, noteikti izvēlies vietu ēnā!
  • Atpūšoties, sportojot vai strādājot saulē, lieto: saulesbrilles, cepuri, plānu apģērbu ar garām piedurknēm un nosegtām kājām.
  • Seko līdzi laika prognozei par UV starojuma intensitāti!
  • Regulāri aplūko savus ādas veidojumus pats – ja pamani kādu jaunu, atšķirīgu veidojumu vai jebkādas izmaiņas uz esošajiem, noteikti dodies pie ārsta!
  • Regulāri pārbaudi savus ādas veidojumus pie dermatologa!
  • Maini sauļošanās ieradumus un māci to arī savai ģimenei!

Kā sevi noskaņot, ka uz ādas veidojumu pārbaudēm patiešām jādodas

  • Es saprotu, ka mana veselība lielā mērā ir atkarīga no manis paša, un primārās rūpes par to ir mana atbildība.
  • Ikgadējai profilaktiskai dzimumzīmju pārbaudei pie dermatologa ir tāda pati nozīme kā pārējām ikgadējām vizītēm pie ārstiem-speciālistiem (pie zobārsta, ginekologa, urologa u.c.).
  • Aizejot uz profilaktisko pārbaudi pie dermatologa, es rūpējos arī par savu ģimeni, kam esmu vajadzīgs sveiks un vesels.

 

Bukletu lejuplādē šeit.

Informācija  ir sagatavota ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par preses relīzes saturu atbild biedrība “Soli priekšā melanomai”.

Foto: publicitātes.