Melanomas diagnostika. Raimonds Karls
01 Nov

Kā to ietekmē Covid-19 pandēmija

Kādas ir ādas melanomas diagnostikas iespējas Covid-19 pandēmijas apstākļos? Intervija ar “Derma Clinic Riga” vadītāju, dermatologu RAIMONDU KARLU.

Covid-19 un melanoma

-Kā Covid-19 pandēmija ir ietekmējusi cilvēku paradumus veikt profilaktiskas vizītes pie dermatologa? Kā ir mainījusies ir atklāto melanomas gadījumu dinamika?

-Protams, jebkādi ierobežojumi maina situāciju. Īpaši tādi, kas bija 2019. gada pavasarī, kad ambulatorie pakalpojumi bija vienkārši aizliegti – tas liedza jebkādu iespēju tikt pie ārsta. Arī 2020. gada beigās cilvēki gados un tie, kas vairāk raizējas par iespējamo inficēšanos, vairās apmeklēt medicīnas iestādes. Tāpēc viņi atliek vizīti uz vēlāku laiku.

Jaunākajos zinātniskās literatūras datos un publikācijās, kas nāk no dažādām valstīm, kuras ir smagāk skārusi Covid-19 krīze, protams, ir dati par to, ka stingro ierobežojumu dēļ pacienti nevarēja apmeklēt ārstu. Tāpēc ir zināms daudzums pacientu, kam ādas vēzis tika diagnosticēts vēlāk, nekā tas varēja būt. Latvijā ir zināmas problēmas ar reģistriem, un runāt pārliecinoši par Latvijas datiem mēs nevaram. Vienīgi varu atsaukties uz asoc. prof. Jāņa Eglīša, Latvijas Onkologu asociācijas vadītāja, teikto, ka ne vien melanoma, bet arī citas vēža formas pacientiem ir novērojamas vēlīnāk diagnosticētas nekā, iespējams, tas būtu bijis ārpus Covid-19 laika. Covid-19 ir liela problēma. Saslimstība ar melanomu šobrīd Latvijā nav tik plaša, kāda tā ir ar Covid-19, bet, ja tā viss turpināsies un melanoma tiks atklāta vēlās stadijās, no tās gada laikā nomirs tikpat daudz cilvēku kā no Covid-19.

-Ar ko jārēķinās pacientam, apmeklējot dermatologu pandēmijas laikā? Kādi drošības pasākumi ir jāievēro?

-Ir jārēķinās ar to, ka pacientam, nākot uz pārbaudi, ir jābūt bez jebkādām respiratorās sistēmas saslimšanas pazīmēm, jo tās var liecināt gan par vienkāršu saaukstēšanos, gan par gripu, gan par Covid-19. Pacientiem ir jābūt ar sejas maskām, ar pastāvīgiem klientiem tiks ievērota distancētas sasveicināšanās etiķete, taču citādi ārsta kabinetā viss notiks tāpat kā līdz šim. Telpas pēc katra pacienta tiks papildus izvēdinātas, tiks apstrādātas un dezinficētas virsmas un iekārtas, ar kurām veikti izmeklējumi. Pagaidām absolūti viss spektrs ar izmeklējumiem pie dermatologa un visām analīzēm ir pilnībā pieejams.

Melanomas pazīmes

-Kādas ir melanomas pazīmes? Vai cilvēkam, apskatot ādu, var rasties aizdomas par slimību?

Melanomas pazīmes

-Pēdējā laikā mēs mainām attieksmi pret melanomas pazīmēm. Ja mēs atvērsim internetā meklētāju un ierakstīsim “melanomas pazīmes”, tad visur nāks pretī klasiskās melanomas pazīmes ABCDE, kas kopš 1985. gada tiek mācītas gan ārstiem, gan medmāsām. Agrāk mediji to reproducēja un stāstīja šīs pazīmes arī sabiedrībai. Šobrīd melanomas diagnostikas iespējas algoritmu ir padarījušas vienkāršāku: ja redzi jaunu veidojumu, vai kāds veidojums uz tavas ādas ir mainījies, tam ir jāpievērš uzmanība.

Pie manis uz vizīti šodien bija kāda sabiedrībā zināma dāma. Viņa bija uz savas rokas pamanījusi jaunu veidojumu, kas pilnīgi neatbilst klasiskajām ABCDE pazīmēm, taču viņa bija dzirdējusi, ka ir jāiet pārbaudīties, kad uz ādas ir parādījies kaut kas jauns. Protams, šai kundzei ir mīlestības pilnas attiecības ar sauli, viņa to nenoliedz un viņa savu uzvedību un attieksmi nevar izmainīt, taču veidojumam uzmanību pievērš. Tas nebija velti darīts, jo no šī veidojuma būs jāšķiras, un tas jāved pārbaudīt uz laboratoriju šūnu līmenī. Kas attiecas uz to, kas ir dermatologa rokās – mēs ļoti agrīni varam pārbaudīt aizdomīgus veidojumus. Bet, lai tas notiktu, cilvēkam jāpievērš uzmanība šiem ādas veidojumiem, jāaizdomājas par melanomas diagnostiku, un jāatnāk līdz dermatologa kabinetam.

-Kāpēc ir svarīgi melanomu atklāt agrīnā stadijā? Cik ātri notiek slimības attīstība?

-Pat neliela vilcināšanās un audzēja biezums virs 1 mm ievērojami pasliktina prognozi. Tas nozīmē ne vien ilgu un smagu ārstēšanu, bet arī palielina iespēju, ka veidojas metastāzes un ārstēšana var nebūt tik veiksmīga kā būtu iespējams agrākā stadijā. Tāpēc agrīnai melanomas diagnostikai ir ļoti svarīga loma. Melanomai ir dažādas sejas, un ir dažādas melanomas klīniskās formas. Dažas no melanomām ir ļoti ātri augošas un strauji attīstās, var progresēt līdz pat 1 mm mēneša laikā. Faktiski pāris mēnešu laikā šis audzējs kļūst par nopietnu problēmu. Ne velti šīs melanomas formas sauc par melanomām – slepkavām, kas pāris mēnešu laikā var novest cilvēku līdz pilnīgam izsīkumam.

-Vai ir kādas melanomas atklāto gadījumu skaitam ir saikne  ar sezonalitāti? Vai labāk vizīti pie dermatologa ieplānot pēc vasaras, kad āda ir bijusi pakļauta saules ietekmei?

-Sezonalitāte ir novērojama. Pavasarī melanomas agrīnai diagnostikai jau daudzus gadus tiek pievērsta pastiprināta uzmanība, tāpēc mēs pirms vasaras redzam vairāk cilvēku, kuri nāk un pārbaudās. Ja nav aizdomas, ka ir kādas melanomas pazīmes, vislabākais laiks veikt apskati ir pavasarī vai rudenī. Tad cilvēks vēl nav pabijis saulītē, vai arī vienu mēnesi jau ir pavadījis bez saules. Kad dabīgais iedegums mazinās, pazūd arī fizioloģiskās izmaiņas dzimumzīmēs, kas saistās ar ultravioletā starojuma ietekmi uz tām. Tāpēc mēs aicinām cilvēkus nākt vai nu agrā pavasarī pirms sezonas sākuma vai rudenī, kad iedegums ir jau “aizmirsies” un āda atkal izskatās dabīga. Gluži tāpat mēs neiesakām nākt pārbaudīt ādas veidojumus tad, kad cilvēks nesen bijis solārijā. Solārijs, tāpat kā saule, var atstāt ādas veidojumos pēdas, un tās bieži vien ir mulsinošas.

 

Intervija ir sagatavota ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par intervijas saturu atbild biedrība “Soli priekšā melanomai”.