Ja spēj pamanīt ādas vēzi, tu vari to apturēt
10 May

Dzimumzīmju pašpārbaude. Soli pa solim

Šā gada Melanomas modrības mēneša fokuss ir uz ādas veidojumu un dzimumzīmju pašpārbaudi. Neviens nevar tik daudz izdarīt savā labā, kā cilvēks pats. Tāpēc, atklājot kampaņu “Dzimumzīme prasa uzmanību!”, izveidots buklets “Ja spēj pamanīt ādas vēzi, tu vari to apturēt”. Buklets izstrādāts kopā ar ekspertu komandu, radot drošu, uzticamu informācijas avotu, kas atbilst starptautiskiem kvalitātes kritērijiem.

Izpēti un lejuplādē bukletu šeit!

Dzimumzīmju pašpārbaude. Visiem?

Ādas veidojumu un dzimumzīmju pašpārbaude ieteicama ikvienam cilvēkam. Regulāras  pašpārbaudes ir īpaši svarīgas tiem, kam ir augstāks ādas vēža risks:

  • iepriekš ir bijis ādas vēzis;
  • ir daudz ādas veidojumu;
  • ir ļoti gaiša āda;
  • ir pazemināta imunitāte;
  • ģimenē kādam ir bijis ādas vēzis.

Kāpēc pašpārbaudes ir svarīgas

Melanoma ir agresīvākā no ādas vēža formām. Tāpēc tieši melanomas riska dēļ visi tiek aicināti regulāri veikt dzimumzīmju un citu ādas veidojumu pašpārbaudi. Sākotnēji melanoma visbiežāk izskatās kā dzimumzīme, kas mainās: aug, sāk čūlot vai citādi pārvēršas. Lielākoties melanoma veidojas uz ādas vietā, kur iepriekš nav bijusi dzimumzīme vai cits ādas veidojums, bet melanoma var attīstīties arī no jau esošas dzimumzīmes.

Vairāk par to, kāpēc ir svarīgi regulāri veikt dzimumzīmju pašpārbaudi, noklausies kampaņas “Dzimumzīme prasa  uzmanību!” laikā rīkotajā seminārā šeit.

Kā veikt dzimumzīmju pašpārbaudi

Ādas un dzimumzīmju pašpārbaude nozīmē apskatīt un aptaustīt visus veidojumus – dzimumzīmes, vasarraibumus, vecuma plankumus. Jāpievērš uzmanība dažādu veidojumu rakstam uz ādas, lai nākamajā pašpārbaudes reizē pamanītu izmaiņas. Kad dzimumzīmju pašpārbaude kļūst ierasta un ir zināms katrs ādas veidojums, tā aizņem ne vairāk kā desmit minūtes mēnesī. Bet tas ir būtisks ieguldījums savā veselībā.

Dzimumzīmju pašpārbaudi ieteicams veikt secīgi – soli pa solim. Kā tas darāms, vairāk šeit!

Vari izpētīt informāciju arī šeit!

Dzimumzīmju pašpārbaudes fokuss

Dzimumzīmes var būt melnas, sarkanas vai pat zilas, vai bez pigmenta. Īpaši jāpievērš uzmanība, ja ādas veidojums ir:

  • izaugums, kas palielinās un izskatās pērļains, caurspīdīgs, dzeltenbrūns, brūns, melns vai daudzkrāsains;
  • brūns plankums, kas palielinās izmērā, biezumā, maina krāsu vai tekstūru vai ir lielāks par zīmuļa dzēšgumiju
  • punkts vai čūla, kas turpina niezēt, sāpēt, veidojas sabiezējums, krevele vai asiņošana;
  • atvērta čūla, kas nedzīst triju nedēļu laikā.

Ja dzimumzīmju pašpārbaudes laikā pamanītas jebkādas izmaiņas, jāvēršies pie dermatologa! Kā atrast labu dermatologu un kas ir biedrības iniciētais dermatologu “Baltais saraksts”, vairāk informācijas šeit!

Dzimumzīmju pašpārbaude

Pašpārbaude arī pludmalē

2022. gada 24. maijā Ķīpsalas pludmalē notiks Melanomas modrības mēneša noslēguma pasākums – pludmales volejbola meistarklase ar pazīstamu Latvijas pludmales volejbolistu, pacientu un dermatologu dalību, ādas pārbaužu veikšanu, kā arī aktuālāko informāciju par dzimumzīmju pašpārbaužu nozīmi un ādas vēža profilaksi.

Īpašā pludmales ģērbtuvē – viss par pareizu dzimumzīmju pašpārbaužu veikšanu. Vairāk informācijas par pasākuma norisi: https://www.facebook.com/Soliprieksamelanomai